Ekonomi

Diyarbakır’da terzilik mesleği yok olma tehlikesiyle karşı karşıya

Diyarbakır’da terzilik mesleğinde çalışan ustalar, insanlık tarihinin en eski zanaatlarından biri olarak kabul edilen sektörün, gençlerin bu mesleği hazır giyim dışında bir meslek olarak görmemesi ve gösteriş yapmaması nedeniyle her geçen gün yok olduğunu söylüyor. bu mesleğe ilgi.

El emeği ve göz bakımı gerektiren terzilik mesleği, bir zamanlar en popüler mesleklerden biri olarak görülürken, teknoloji geliştikçe ve üretilen ürünler arttıkça popülerliği azaldı. Bu nedenle Diyarbakır’daki terzilerin sayısı her geçen gün azalıyor.

Kentte terzilik yapan Edip (37) ve Serhat İlhan (39) kardeşler, 10 ve 12 yaşlarındayken “Meslek sahibi ol” diyerek işi öğrendikten sonra 10 yıldır kendi terzilerinde çalışıyorlar. .

Günümüzde terziliğin bir meslek olarak görülmediğini belirten Sehat İlhan, “Ailemiz bizi ‘bir meslek sahibi olmalıyız’ diyerek terziye gönderdi. Biz bu mesleği öğrendik. Ancak günümüzde aileler terziliği meslek olarak görmediği için maalesef maalesef Bu işi öğrenmeleri için çocuklarını terziye çırak olarak göndermek zorunda kalıyorlar. “Bu nedenle yeni terziler eğitilmiyor. Görünen o ki biz mesleğin son temsilcileri olacağız” dedi.

Edip İlhan, mesleği erkek terzisinde öğrendiklerini ancak artık birçok kadın kıyafeti diktiklerini belirtti.

İlhan, “Giyim ürünlerindeki artıştan sonra erkek giyime, özellikle takım elbiseye olan ilgi azaldı. Bu nedenle kadın giyimine yöneldik. Başta abiye olmak üzere her türlü kadın kıyafetini dikiyoruz. Bu arada tamir işleri de yapıyoruz. Son dönemde.” Abiyelerin yerini gündelik kıyafetler almaya başladı.” “Bunda hazır giyim ürünleri kadar ekonomik koşulların da etkili olduğunu düşünüyorum” dedi. – DİYARBAKIR

seydikemerhaber.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu