Haber

Beforcop Türkiye zirvesi Dubai’de düzenlenecek iklim konferansı öncesinde yapıldı

DUBAİ’DE YAPILACAK İKLİM KONFERANSI ÖNCESİNDE

BEFORCOP Türkiye ZİRVESİ GERÇEKLEŞTİRİLDİ

COP28’de ele alınacak çevrenin korunması ve iklim değişikliği riskinin azaltılmasına yönelik çalışmalar, Dubai’deki zirve öncesi İstanbul’da düzenlenen “BeforeCOP Türkiye Zirvesi”nde alanında uzman kişiler tarafından tartışıldı.

Zirvenin açılışında yaptığı konuşmada BAE’nin Ankara Büyükelçisi Saeed Thani Hareb Al Dhaheri, küresel iklim değişikliğinin büyüklüğü ve başta güney yarımkürede olmak üzere dünya çapındaki topluluklar üzerindeki etkilerinin küresel bir çözüme kavuşturulmadan çözülemeyeceğini söyledi. yaklaşmak.

Adil bir iklim eylem planının hayata geçirilmesi için COP28 Konferansı’nda tüm görüş ve aktörlerin masada olacağını belirten Büyükelçi Al Dhaheri, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın eşi Emine Erdoğan’ın himayelerinde başlatılan Sıfır Atık Projesi’ne de değindi.

Al Dhaheri şunları söyledi:

“Sayın Emine Erdoğan’ın bu bağlamda öncülük ettiği girişimleri, özellikle de çevre çalışmalarının geliştirilmesine şüphesiz önemli katkı sağlayan ‘Sıfır Atık Projesi’ni takdirle karşılıyoruz. Öte yandan, birkaç gün önce Emine Hanım, Erdoğan, İstanbul’da ‘Sıfır Atık Projesi’ne katıldı. “Sürdürülebilir olan her şeyin teşvik edilmesi ve korunmasına katkı sağlamak amacıyla ‘Herkes için sürdürülebilir bir kentsel geleceğin finansmanı’ temasıyla düzenlenen toplantıyı da belirtmek isterim. tüm bileşenleriyle çevremizin.”

Büyükelçi Al Dhaheri, COP28’in geçmişin tepelerini değerlendirme fırsatı verdiğini ve gelecekteki tepeler için referans görevi gördüğünü söyledi.

Sıfır Atık Hareketi’ni doğayı korumak amacıyla dünya çapında atıkların azaltılmasına yönelik atılan çok önemli bir adım olarak nitelendiren Al Dhaheri, şu görüşleri paylaştı:

“Türkiye’ye girişimlerinden dolayı çok teşekkür ediyoruz, BAE olarak bu girişimi destekliyoruz. Bu konuya hem ulusal hem de uluslararası düzeyde büyük önem verilmeli, gerekli yardım ve dayanışma sağlanmalıdır. Bu konuda Türkiye’ye yardımcı olmaya hazırız.” Bu da stratejilerimizin bir parçası.”

“Geri dönüşüm oranı yüzde 30’a çıktı”

Cumhurbaşkanlığı Danışmanı ve Sıfır Atık Projesi Koordinatörü Sümeyra Merve Kılınç, zirvede yaptığı konuşmada, Sıfır Atık Projesi gibi girişimlerin çevre sorunlarının çözümüne katkı sağlayabileceğini belirtti.

Emine Erdoğan’ın himayelerinde 2017 yılında başlatılan Sıfır Atık Hareketi’nin devlet politikası haline geldiğini ve yasal düzenlemelerden yararlanıldığını vurgulayan Kılınç, proje başlangıcında yüzde 13 olan geri dönüşüm oranının, 2022’de yüzde 30’a çıktı.

Üsküdar Belediye Başkanı Hilmi Türkmen, dünyanın büyük bir tehlikeyle karşı karşıya olduğunu ve bu tehlikelerle mücadele için sahada topyekun çaba gösterilmesi gerektiğini belirterek, COP28 öncesi düzenlenen etkinliğin daha temiz ve yeşil bir gezegen için önemli olduğunu belirtti.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı Dış İlişkiler Genel Müdürü Öztürk Selvitop, Türkiye olarak küresel sera gazı emisyonlarının yüzde 72’sinden sorumlu olan enerji sektöründe yenilenebilir enerji kaynaklarının kullanımını artırmayı hedeflediklerini açıkladı. 2053 net sıfır emisyon hedefine doğru ilerliyoruz.

Selvitop, Türkiye’deki toplam kurulu gücün yüzde 55’inin yenilenebilir enerji kaynaklarından oluştuğunu ancak potansiyelin çok daha yüksek olduğunu sözlerine ekledi.

“Su kanununda değişiklik yapacağız”

Konuşmasında iklim değişikliğinin tarıma etkisine değinen Tarım ve Orman Bakan Yardımcısı Ebubekir Zenginder, Türkiye’de su kanununda çok kısa sürede değişiklik yapacaklarını belirterek, şunları söyledi:

“Bu modeli öncelikli olarak su, iklim değişikliği, kendi kendine yeterlilik ve üretim planlaması eksenine oturtarak, bundan sonra ne Türkiye’ye ne de dünyaya bugüne kadar yaşamadığımız arz katkısını yaşatmayacağımızı umuyoruz.”

“Çocuklarımızın ve dünyamızın geleceği için mücadelemizi kararlılıkla sürdürüyoruz.”

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakan Yardımcısı Fatma Varank, ortalama küresel sıcaklık artışının 1,1 santigrat dereceye çıktığını hatırlatarak, bu artışın bir Akdeniz ülkesi olan Türkiye’yi daha fazla etkilediğinin ve Türkiye’de sıcaklık artışının 1,4 santigrat dereceyi aştığının altını çizdi. Varank, “Türkiye olarak küresel emisyonlar konusunda tarihi sorumluluğumuz çok az olsa da çocuklarımızın ve dünyamızın geleceği için iklim değişikliğiyle mücadelemizi kararlılıkla sürdürüyoruz.” dedi.

Enerji ve Olağan Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar ile BAE Kalkınma Bakanı ve COP28 Dubai Organizasyon Komitesi Lideri Shamma Al Mazreoui’nin video gönderdiği zirvenin öğleden sonraki oturumlarında akademisyenler ve sivil toplum kuruluşu temsilcileri sunumlar yaptı. İleti.

Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı

ortaajans.xyz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu