Ekonomi

AB’ye Kosova’ya vizesiz seyahat için iki neden

Emre ERGÜL

Geçtiğimiz hafta Avrupa Parlamentosu’nda değerli bir imza töreni düzenlendi. Strasbourg’daki genel merkezde atılan imzalara göre Kosova pasaportu sahipleri 1 Ocak 2024 prestijiyle Schengen Bölgesi’nde vizesiz seyahat edebilecek.

Kosova Başbakan Yardımcısı Besnik Bislimi şunları söyledi: “Kosova’nın vize alamamasından dolayı binlerce fırsat kaçırıldı. AB ile bağlarımız artık daha güçlü olacak” derken, AP Kosova Raportörü Thijs Reuten, “Kosova dışındaki tüm bölge vatandaşları vizesiz seyahat edebilecek. Haksızlıktı, haksızlıktı ve bu durum artık sona erdi.”

pozitif sayılar

Sırbistan, Karadağ ve Kuzey Makedonya vatandaşları Aralık 2009; Arnavutluk ve Bosna-Hersek vatandaşları da Aralık 2010’dan bu yana Schengen Bölgesi’nde vizesiz seyahat edebiliyor.

Reuten’e göre 2008’de bağımsızlığını ilan eden Kosova için süreç “uzun ve zorlu” geçti. Kosovalılar mutlu sona tam 11 yılda ulaşabildiler. Vize serbestleşmesinin arkasında iki önemli faktör vardır. AB medyasına göre, ilk ve en değerli şey, yıllardır yolsuzluk ve yoksullukla mücadele eden Kosova’nın ekonomik sözlerini yerine getirmesidir.

1,8 milyonluk nüfusuyla Avrupa’nın en genç ülkesi pozitif büyüme rakamları gösterdi. 2006-2022 ortasında ise gayri safi milli hasıla büyümesinde ortalama yüzde 3,64’lük bir orana ulaştı. Ülke, 2021’de yüzde 16,32’lik rekor bir artış kaydetti.

metal ihracatçısı

Kosova, ağırlıklı olarak metal (toplam ihracatın yüzde 47’si) ve mineral eserler (toplam ihracatın yüzde 30’u) ihraç eden bir ülkedir.

Beş AB Üyesi Devlet Kosova’ya “Hayır” Dedi

Dünyanın en büyük beşinci linyit kömürü rezervine sahip olan Kosova, altın, krom, nikel ve alüminyum açısından zengin… Ünlü yaşam maliyeti sitesi Numbeo’ya göre Kosova’da bir aylık yaşam maliyeti 393 euro (8 bin 472 euro) Türk Lirası) kira hariç. Bu rakam 4 kişilik bir aile için 1.337 Euro (28.800 TL).

İstatistiklere göre bir litre sütün 1 euro, bir kilo muzun 1,23 euro olduğu Kosova’da yaşamak Türkiye’den yüzde 14,3 daha ucuz. Ülkede yoksulluk oranı yüzde 34,2. Birleşmiş Milletler’e göre yaklaşık 90 bin Kosovalı barınma yardımı alıyor.

Kosova’nın bağımsızlığı 193 BM ülkesinden 114’ü ve 27 AB ülkesinden 22’si Kosova’nın bağımsızlığını tanıyor. Tanınmayan 5 AB ülkesi: İspanya (Bask Ülkesi ve Katalonya için örnek olarak), Kıbrıs Rum Kesimi, Yunanistan (KKTC nedeniyle) ve ülkelerdeki azınlıklara emsal teşkil ettiği için Slovakya ve Romanya.

Radio Free Europe’a göre, tanınma sorunu yaşayan Kosova’ya vize serbestisi getirilmesinin ikinci nedeni siyasi: “Kosova’ya vizesiz seyahat süreci, Rusya’nın Ukrayna’yı işgalinden (24 Şubat 2022) sonra hız kazandı. Avrupa Birliği, Rusya’nın Balkanlar’daki etkisini yok etmek istiyor ve bu nedenle bu konuda adımlar atıyor.”

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu